Goud icoon Nieuws

Column: “Waarom op GOUD stemmen?”

Er zijn veel ‘afhakers’

In onze gesprekken tijdens de verkiezingsperiode krijgen we regelmatig de vraag “Waarom zou ik op GOUD moeten stemmen?”. Wij zitten zelf in de politieke bubble en dan vergeet je wel eens dat er heel veel mensen zijn die echt de verschillen tussen partijen niet kennen. Ze hebben bijvoorbeeld niet genoeg interesse in de politiek, of hebben andere dingen aan hun hoofd. Of ze hebben hun vertrouwen in de overheid en politiek inmiddels verloren en zijn daarom op een gegeven moment “afgehaakt”. Deze mensen zijn moeilijk te motiveren om toch te gaan stemmen omdat ze het belang er van niet zien. “Of je nu door de hond of door de kat gebeten wordt, het maakt toch niet uit” verzuchten ze dan. En dat zijn dan de mensen die nog met je willen praten, want er zijn ook genoeg mensen die heel erg boos gaan kijken als je ze aanspreekt over de komende verkiezingen.

Stem ze weg

Ik denk dat er momenteel extreem veel van die afhakers zijn. Mensen die zich niet gehoord voelen, en die er geen vertrouwen meer in hebben dat hun belangen door de politiek gezien en behartigd worden. Ik denk dat we er niet onderuit komen om te constateren dat de politiek die onvrede voor een groot deel zelf gecreëerd heeft door slechte prestaties te leveren. Het lijstje van schandalen, mislukkingen en crises is te lang om dat nog te kunnen ontkennen. De lijst van slachtoffers en gedupeerden is ook nogal lang. Zelfs de Belastingdienst is naar de bliksem geholpen.

Ik ga verder niet in op al die mislukkingen, maar ik trek hier zelf wel de conclusie uit dat we niet dezelfde mensen die de rotzooi gemaakt hebben moeten inzetten om de rommel ook weer op te ruimen. Ik denk ten eerste dat ze dat niet gaan doen, en ik vermoed verder dat ze het ook niet kunnen omdat ze niet de juiste mindset hebben. Maar het staat ook vast dat die verantwoordelijken niet uit eigen beweging zullen vertrekken. En dus hebben de extremisten wel gelijk met hun slagzin “Stem ze weg”. Dat is namelijk de enige methode! Verkiezingen zijn er niet elk jaar, dus als je een kans krijgt om verandering te bewerkstelligen dan zou ik die zeker grijpen. Kleine moeite, en misschien wel een groot resultaat!

De middenweg tussen extremisme en de zittende macht

Dan ga ik nu verder voor de mensen die wel op 15 maart gaan stemmen. Laat ik het kort houden. Het zijn in de eerste plaats Provinciale Statenverkiezingen, ook al worden de resultaten straks door iedereen landelijk geduid. Je kunt bij de provincie stemmen op partijen als PVV, BBB of JA21, maar het is bijna zeker dat deze niet gaan deelnemen aan het dagelijks bestuur. Dat gaat gewoon niet werken. Over het door Rusland gesubsidieerde FvD heb ik het niet eens. En met een stem op die partijen heb je dus uiteindelijk erg weinig invloed op het beleid. Als je toch de moeite neemt om te stemmen kun je beter op een partij stemmen die iets zou kunnen bereiken dat je aanstaat.

De strijd gaat dan tussen het blok met die eerder genoemde protestpartijen, en aan de andere kant het partijkartel van de grote landelijke partijen. Als je het beleid wilt bijsturen dan is een stem op het PVV/BBB/JA21 blok een verloren stem naar mijn mening, ook al omdat veel van hun standpunten niet op het bordje van de provincie liggen. De huidige coalitie van de platte VVD (“succes is een keuze”), met de nogal woke en elitaire linkse partijen zal waarschijnlijk in Zuid-Holland zetels te kort komen om de macht opnieuw te kunnen grijpen. Het CDA is immers inmiddels een splinterpartij geworden? Er is dus straks minstens één kleinere speler nodig om een meerderheid te kunnen vormen. Die kleine speler kan, net zoals de ChristenUnie dat op dit moment op landelijk niveau kan doen, veel bereiken door de sleutelpositie die ze inneemt. Dat is dus interessant voor de kiezer die verandering wil, maar die geen zin heeft om zijn stem te geven aan extremistische partijen die zichzelf buitenspel zetten door hun soms nogal buitenissige standpunten. Wat blijft er dan over?

Stemadvies

Gesteld dat je niet op een van de gevestigde partijen wilt stemmen. Want die hebben langjarig aan het stuur gezeten, maar hebben in die periode meer problemen veroorzaakt dan ze hebben opgelost. En stel dat je daarnaast ook geen vertrouwen hebt dat je stem bij BBB/JA21/PVV tot echte verandering gaat leiden. Naar mijn subjectieve mening kun je als je dan naar partijen kijkt die al in de Provinciale Staten functioneren, en die dus een trackrecord hebben, in Zuid-Holland kiezen tussen de SP en GOUD. CU en SGP vallen hier buiten, want dat zijn vertegenwoordigers van een heel eigen wereldje.

Tot nu toe heb ik het natuurlijk alleen over strategische overwegingen om op een partij te stemmen, en niet over inhoudelijke argumenten. Die inhoudelijke argumenten zou u deels uit de programma’s, maar vooral ook uit het gedrag van de partijen moeten halen. Ik heb geen ruimte meer om hier in dit stukje nog erg veel over te zeggen. Laat is het zo formuleren: GOUD komt op voor ouderen, maar is geen klassieke ouderenpartij. GOUD komt op voor de gewone mensen, maar is geen sociaaldemocratische partij. GOUD wil een sterke economie, maar is geen ondernemerspartij, of een partij voor de “handige jongens”. GOUD komt op voor natuur en landschap, maar afficheert zich niet als groen. Wij zijn goed voor dieren en voor mensen. Leefbaarheid staat bij ons voorop. Wij zijn voor een sterke overheid, en willen dat die weer gaat presteren, nadat eerst al het achterstallig onderhoud aan ons land en provincie is opgelost. We zijn liberaal, maar willen wel via de overheid een aantal belangrijke zaken regelen die tot het Algemeen Belang moeten worden gerekend. Zo’n overheid hebben we allemaal nodig, en die is de afgelopen jaren stelselmatig afgebroken. Het gemeenschapsdenken moet weer terug komen! Wat voor etiket moet je nou op zo’n partij plakken? Eerlijk gezegd weet ik het ook niet. Daarom heten we GOUD. Dat is gemakkelijk te onthouden, lijst 14.

Jaap Haasnoot
Deze column is op persoonlijke titel geschreven

Gerelateerde berichten

Goud icoon Nieuws Debatten in Dordrecht voor First Time Voters
21 februari 2023

Politici voor het eerst in debat richting Provinciale Statenverkiezingen "Dat nu mensen ziek worden van PFAS die in de grond

Lees verder
Goud icoon Nieuws 15 maart, the Perfect Storm – Column
16 maart 2023

“Alles is psychologie” Vanmorgen werd ik wakker gebeld door een journalist van het Leidsch Dagblad die graag mijn mening wilde

Lees verder
Goud icoon Nieuws Column: “Waarom op GOUD stemmen?”
12 maart 2023

Er zijn veel ‘afhakers’ In onze gesprekken tijdens de verkiezingsperiode krijgen we regelmatig de vraag “Waarom zou ik op GOUD

Lees verder
© Copyright 2023 Politieke partij GOUD Zuid-Holland | Website: Webmazing