Goud icoon Inkomen Goud icoon Nieuws

Pensioenwet is risicovol, en dus gevaarlijk.

GOUD Zuid-Holland ergert zich net als de meeste mensen aan het ritueel waarin de publieke media sommige grote partijen bij verkiezingen altijd graag steunen en anderen liever negeren. De komende verkiezingen voor de Provinciale Staten worden net als altijd weer geheel geframed alsof hier landelijke issues of landelijke politici belangrijk zijn. Dat is natuurlijk niet het geval.

Publieke omroep geeft haar financiers graag een opkontje

Maar ook de media gedijen prima bij wat ophef, toestanden en grote gebeurtenissen. De ene hand wast de andere. Handel! Het draait ook bij de publieke omroep geheel om de kijkcijfers en de reclame inkomsten. Daarom slaan ze de komende verkiezingen, samen met de partijen die daar baat bij denken te hebben, graag plat door het als een tweestrijd tussen het Haagse “Links en Rechts” voor te stellen. Vermoeiend en irritant. Politiek als grote spelshow. Maar laten we eerlijk zijn, die Hilversumse matras is natuurlijk niet politiek neutraal.

Het staat ons nog goed voor de geest dat de VPRO mevrouw Kaag van D66 een opkontje heeft gegeven met heel veel zendtijd over de mens achter de politica. En hedenavond doet de publiek betaalde omroep hetzelfde met mevrouw Ploumen. Ook hier zit er een mens achter de voormalige politica. Verhelderend en business as usual. En dan gaat de VARA straks natuurlijk traditioneel de linkse wolk nog vlak voor de verkiezingen ruim van zendtijd voorzien. Het mes snijdt aan twee kanten. Jeroen Pauw verdient er een leuk centje aan via zijn productiemaatschappij, en de VARA krijgt ook weer eens wat klantjes voor het vermolmde TV-medium. En wie weet, misschien zal de Haagse politiek iets ruimhartiger aan de subsidieknoppen draaien als ze daar zelf voordeel bij hebben. Kassa! Het is echt mesjogge dat we in Nederland geen regels hebben die dergelijke politieke reclame verbiedt.

Pensioenwet is lakmoesproef voor betrouwbaarheid

Desondanks zijn we bij GOUD geneigd om voor één landelijk issue een uitzondering te maken. En dat is de nieuwe pensioenwet die in de steigers is gezet en die straks nog door de Eerste Kamer moet. Die wet is in feite een lakmoesproef voor het vertrouwen dat u in een politieke partij kunt hebben. Daarom willen we het hier bij deze provinciale verkiezingen toch even over hebben.

Draaikonterij en open einden

De pensioenwet is een schoolvoorbeeld van een besluit dat om onduidelijke of verkeerde redenen wordt genomen, en waar vervolgens allerlei gelegenheidsargumenten bij worden gehanteerd als rationalisaties achteraf. De behandeling van de wet in de Tweede Kamer was ook een wanvertoning omdat duidelijk bleek dat menige parlementariër een maatje te klein was voor de ingewikkelde en gespecialiseerde materie. De stelselherziening heeft dusdanige impact op het leven van iedereen dat je wel heel zeker van je zaak zou moeten zijn om daar achter te gaan staan. Het blijkt dat er teveel open einden en teveel ongedekte risico’s zijn en dan zou je als volksvertegenwoordiger moeten uitgaan van het principe “bij twijfel niet inhalen”.

Pensioenlobby heeft gewonnen

Een stabiel pensioen is erg belangrijk voor iedereen, jong en oud. In het huidige stelsel lijkt de stabiliteit niet goed genoeg omdat er aan de pensioenfondsen door de DNB (reken)regels worden opgelegd die nogal ridicuul zijn. En ja, als je die regels als een gegeven beschouwt dan moet er echt iets gebeuren. Maar als je dat niet doet zou je ook met minder ingrijpende veranderingen het bestaande stelsel kunnen moderniseren. Dat wil de lobby achter deze wet echter niet. Raymond Brood, adviseur van de Fractie den Haan (GOUD Nederland) heeft een duidelijke mening over wat de achterliggende redenen zijn om deze wet er door te duwen:

U mag het op 15 maart zeggen

Ik denk niet dat we nog hoeven uit te leggen dat de fractie den Haan (GOUD Nederland) tegen deze nieuwe pensioenwet heeft gestemd. Ik denk wel dat ik er even op mag wijzen dat PvdA en GroenLinks zich hebben laten omkopen om deze wet te steunen. En ze zijn nogal zwijgzaam over wat ze ervoor retour hebben gekregen. Het huidige kabinet (VVD, CDA, CU) zadelt heel Nederland op met een casinopensioen. En dat is niet het enige onverstandige besluit dat ze de afgelopen jaren hebben genomen. Ik zou zeggen denk hier even aan als u in het stemhokje staat. Misschien moet u deze keer op het brede stembiljet eens wat verder naar rechts een hokje rood maken. GOUD Zuid-Holland staat onder lijst 14 kan ik u melden. Dat scheelt u weer wat zoekwerk.

GOUD Zuid-Holland

Gerelateerde berichten

Goud icoon Nieuws Debatten in Dordrecht voor First Time Voters
21 februari 2023

Politici voor het eerst in debat richting Provinciale Statenverkiezingen "Dat nu mensen ziek worden van PFAS die in de grond

Lees verder
Goud icoon Nieuws 15 maart, the Perfect Storm – Column
16 maart 2023

“Alles is psychologie” Vanmorgen werd ik wakker gebeld door een journalist van het Leidsch Dagblad die graag mijn mening wilde

Lees verder
Goud icoon Nieuws Column: “Waarom op GOUD stemmen?”
12 maart 2023

Er zijn veel ‘afhakers’ In onze gesprekken tijdens de verkiezingsperiode krijgen we regelmatig de vraag “Waarom zou ik op GOUD

Lees verder
© Copyright 2023 Politieke partij GOUD Zuid-Holland | Website: Webmazing