Goud icoon Welzijn

Mantelzorgen is geen keuze

Het is iets dat je overkomt. Hoe vroeg je het ook aan ziet komen. Hoe graag je het ook doet, hoe graag je het ook vanzelfsprekend vindt, je hebt maar twee armen en twee benen (als het goed is!). Hulp moet afhankelijk van de zorgvraag zijn, niet van in welke gemeente de zorgvrager woont, en zeker niet van thuiswonende kinderen en/of een partner, en/of familie die wel of niet in de buurt woont, en/of buren. Die zijn immers naar werk, school of (vaak ook) thuis en niet in staat te zorgen.

Er zijn grenzen aan wat mogelijk is

De vragen aan de keukentafel die gaan over “Kunt u zelf de was uit de machine halen? of, Kunt u zelf de onderkastjes van de keuken doen? en, Kunt u zelf de douche schoonspoelen?”, klinken vanuit de thuiszorgorganisatie logisch, maar praktisch en haalbaar zijn ze niet. Als ik vanuit mijn werk toch niet bij mijn naaste langs kan gaan, om de was, die de thuishulp in de machine heeft gedaan, eruit te halen, wie doet het dan? En als de thuishulp de onderkant van de kastjes wel doet, word ik dan geacht de bovenkastjes te doen? Ik heb al een huishouden naast mijn gezin, werk en vrijwilligerswerk. Taak voor taak lijkt het niet veel, maar vergeet niet dat, gezien de uitdagingen die wij kennen als maatschappij, er een grens aan ieders inzet zit. We zijn al begonnen met mantelzorgen voor de mantelzorger, dat is alle grenzen voorbij.

De overheid moet in beweging komen

De provincie Zuid-Holland is de dichtstbevolkte provincie in Nederland. In de hulpverlening en zorg zijn er grote personeelstekorten, en nog een hele rij aan andere uitdagingen. Het doen van onderzoek op onderzoek, het opstellen van richtlijn op richtlijn, dat gaat niet meer. De overheid die het de afgelopen jaren uit de hand heeft laten lopen moet nu eens gaan presteren. In Zuid-Holland zijn we met velen en voelen we de tekorten in personeel enorm. Uiteraard moet je evalueren en bijstellen, maar laten we alsjeblieft wat DOEN. De overheden moeten resultaten laten zien in de echte wereld. Met alle handjes van praktisch tot theoretisch opgeleid.

Inwoners van Zuid-Holland, laat je stem op 15 maart horen en stem GOUD de Provinciale Staten in, dan kunnen we wat gaan DOEN.

Gerelateerde berichten

Goud icoon Nieuws Debatten in Dordrecht voor First Time Voters
21 februari 2023

Politici voor het eerst in debat richting Provinciale Statenverkiezingen "Dat nu mensen ziek worden van PFAS die in de grond

Lees verder
Goud icoon Nieuws 15 maart, the Perfect Storm – Column
16 maart 2023

“Alles is psychologie” Vanmorgen werd ik wakker gebeld door een journalist van het Leidsch Dagblad die graag mijn mening wilde

Lees verder
Goud icoon Nieuws Column: “Waarom op GOUD stemmen?”
12 maart 2023

Er zijn veel ‘afhakers’ In onze gesprekken tijdens de verkiezingsperiode krijgen we regelmatig de vraag “Waarom zou ik op GOUD

Lees verder
© Copyright 2023 Politieke partij GOUD Zuid-Holland | Website: Webmazing